Tandstensskrapa – Så använder du den

Posted by on


Att ha en sund och ren mun är en integrerad del av en hälsosam livsstil. En del av denna process involverar att ta bort tandsten, en hård, kritisk ansamling som kan bilda sig på och mellan tänderna. Tandsten, även känd som dental calculus, är i huvudsak förkalkad plack. För att hantera detta finns ett instrument som kallas en tandstensskrapa (kolla tandblekning resultat).

Användningen av en tandstensskrapa är inte menad att ersätta regelbundna besök hos tandläkaren, utan snarare att komplettera dem. Trots namnet är tandstensskrapa egentligen inte utformad för att skrapa, utan snarare för att noga ta bort tandsten från tändernas yta.

Innan du börjar med proceduren, är det viktigt att rengöra tandstensskrapan noggrant. Du kan göra det genom att skölja det under varmt vatten och sedan gnugga det noggrant med en desinficerande lösning. Låt den torka helt innan du använder den.

När du använder tandstensskrapan, bör du börja längst upp på tanden, nära tandköttet. Håll skrapan mot tanden i en vinkel på cirka 45 grader. Dra sedan försiktigt ner skrapan längs tanden, bort från tandköttet. Trycket du använder bör vara lätt till måttligt. Kom ihåg att du inte vill skada emaljen på tänderna genom att skrapa för hårt.

 

Det är bäst att arbeta på en tand i taget, och att röra sig långsamt och metodiskt

Fokusera på de områden där tandstenen tydligt kan ses. Dessa områden har ofta en gul eller brun färg, och känns sträva vid beröring. Du kanske även märker att dessa områden är svårare att rengöra med en tandborste.

Efter att du har avlägsnat tandstenen, borsta och skölj munnen för att få bort alla lösa bitar. Du kan också använda tandtråd för att ta bort eventuella återstående bitar mellan tänderna. Slutligen, skölj tandstensskrapan noggrant och desinficera den igen innan du förvarar den.

Användningen av en tandstensskrapa kan vara lite obekväm, särskilt första gången. Du kan känna ett visst tryck eller obehag när du drar skrapan längs tänderna. Om du känner smärta bör du omedelbart sluta och boka en tid med din tandläkare.

Om du märker blödning från tandköttet när du använder tandstensskrapan, är detta oftast ett tecken på att du skrapar för hårt eller att ditt tandkött är inflammerat. I sådana fall är det bäst att avbryta proceduren och boka en tid med tandläkaren.

Trots att en tandstensskrapa kan vara ett effektivt verktyg för att ta bort tandsten, bör den användas med försiktighet och diskretion. Att skrapa för hårt eller för ofta kan leda till skador på emaljen och irritera tandköttet. Användaren bör också vara medveten om att skrapan endast kan ta bort tandsten som har ackumulerats ovanför tandköttet. Tandsten som har byggts upp under tandköttet kräver professionell uppmärksamhet.

 

Det bör noteras att användningen av tandstensskrapa inte är för alla

Personer med känsliga tänder eller tandkött, de med tandimplantat eller de som har tandställningar kanske inte kan använda den på ett säkert och effektivt sätt. För dessa individer kan användningen av tandstensskrapa potentiellt skapa fler problem än den löser.

Det är därför viktigt att konsultera din tandläkare eller tandhygienist innan du börjar använda en tandstensskrapa hemma. Dessa professionella kan bedöma din specifika situation och ge dig råd om det är lämpligt att använda en tandstensskrapa och hur du kan göra det på ett säkert sätt.

Som tidigare nämnts är tandstensskrapan inte avsedd att ersätta regelbundna tandläkarbesök. Tvärtom, den är mest effektiv när den används som en del av en övergripande tandvårdsrutin som innefattar regelbunden borstning, användning av tandtråd och professionell rengöring. Trots att tandstensskrapan kan hjälpa till att hantera och förebygga ansamling av tandsten, kan den inte ersätta de djupgående rengöringar och tandundersökningar som din tandläkare kan erbjuda.

Tandstensskrapor kan hittas i många droghandel och online. Men innan du köper en, bör du noggrant forska och välja en som är av hög kvalitet och är lämplig för dina behov. Du bör också överväga att tala med din tandläkare eller tandhygienist om rekommendationer.

Slutligen, oavsett om du väljer att använda en tandstensskrapa eller inte, är det viktigaste att du upprätthåller en regelbunden tandvårdsrutin. Detta bör inkludera borstning minst två gånger om dagen, användning av tandtråd dagligen och regelbundna tandläkarbesök. Genom att upprätthålla god munhygien kan du bidra till att förebygga ansamling av tandsten, skydda dina tänder och tandkött och bevara ditt vackra leende.